Wpływ różnych czynników na dojrzałość futra

Na dojrzewanie okrywy włosowej mięsożernych zwierząt futerkowych bezwarunkowo mają wpływ czynniki środowiskowe. W wielu badaniach udowodniono, iż różne czynniki pogodowe determinują jakość wytwarzanego futra. Chłodna i sucha jesień sprzyja wykształceniu wysokiej i gęstej warstwy podszyciowej oraz wartościowych włosów pokrywowych. Z kolei wilgotność ma negatywny wpływ na grubość włosów i ich pigmentację. Mgły i deszcze oraz zwiększona wilgotność powietrza zwiększają szorstkość i grubość włosów. Powoduje to często większe spilśnienie i intensywniejszą pigmentację, gdyż w okrywie włosowej pojawiają się odcienie żółte lub brązowe, które pogarszają jej barwę. Z czynników klimatycznych mających wpływ na dojrzałość futra wymienić możemy nasłonecznienie. Na początku promienie słoneczne ( światło) przyspieszają tempo wzrostu okrywy zwierząt, korzystnie wpływając na procesy włosotwórcze. Występuje to tylko w okresie przed właściwym rozwojem okrywy włosowej. W późniejszej fazie wpływ światła jest raczej niekorzystny. Okrywa dojrzewa bowiem w następstwie skracania się dnia świetlnego. Przy dłuższym naświetlaniu włosy stają się kruche, łamliwe, zanika klarowność barwy i okrywa płowieje. Spowodowane jest to prawdopodobnie następstwem rozpadu pigmentu lub zmian zachodzących w strukturze keratyny włosów. Walory okrywy włosowej określające jej dojrzałość zależną nie tylko od wspomnianych czynników wyżej czynników. Niezwykle istotna jest również budowa samej skóry oraz zróżnicowanie jej warstwowości. Jednym z powodów gorszej jakości futra może być słaby rozwój warstwy siateczkowej skóry właściwej, torebek włosowych oraz gruczołów łojowych. Wymienione elementy budulcowe skóry warunkują termin wyrastania włosów i ułatwiają, bądź utrudniają ich pierwotną obróbkę.

(inf. z książki Chów i Hodowla zw. Futerkowych- R. Cholewa ) 

Wróć